Historija nastanka

Uprava kluba

O klubu

Dugo je olimpijska ljepotica Bjelašnica čekala da se njeno ime zavijori na zastavama sportskih ekipa. Nakon dvadeset godina od njene promocije na 14. Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, rađa se sportska družina, skijaški klub, koji nosi naziv Bjelašnica.

Osnivačka skupština kluba je održana 18. avgusta 2003. godine u hotelu Maršal, kada je imenovano rukovodstvo kluba. Za predsjednika skupštine je izabran Mehmed Mulaosmanović, a za predsjednika kluba je jednoglasno imenovan Ibro Berilo. Njegovi zamjenici su Selmo Cikotić i Omer Vatrić.

Za vrlo kratko vrijeme, nabrojani tim ljudi, svojim radom i angažmanom stvara sve neophodne preduslove za postizanje zapaženih rezultata i dostojno predstavljanje Ski kluba Bjelašnica na državnim takmičenjima. Okupljena je ekipa dobrih takmičara. Vrijedno i ažurno se trenira. Uz mladost kombinira se iskustvo. Angažira se i provjereni stručnjak.

Ski klub Bjelašnica unosi određenu svježinu i novi polet u sveukupna skijaška događanja u BiH. Njihov prilaz i metodika nastupa se analiziraju, a način na koji se navija za njihove takmičare ulazi u trendovska dešavanja na skijaškim terenima. Od odlaska Ajdina Pašovića sa naše ski scene ne pamti se da jedan klub krasi tolika prodornost i jedinstvo.

Klupske prostorije krase mnoga priznanja među kojima su i posebno za sveukupni ubjedljvi dojam koji su ostvarili za samo jednu skijašku sezonu koje im dodjeljuje Ski magazin.

U međuvremenu, krajem avgusta 2007. godine, održana je redovna Skupština ski kluba Bjelašnica na kojoj je jednoglasno za novog predsjednika izabran Nahid Hasanbegović, a za sekretara Refik Hadžić.

Naredne 2007/2008. godine Ski klub Bjelašnica potvrđuje svoj primat. Ubjedljivo osvaja prvo mjesto. Za sekretara se postavlja Amir Kazazović, a Refik Hadžić nastavlja obavljati funkciju glavnog klupskog logističara.

Dolazak ekonomske krize, ne postojanje zakona o sportu, nedovoljno ulaganje u infrastrukturu na planini Bjelašnici su bili razlozi da se u većini ski klubova smanji broj takmičara pa tako i u Ski klubu Bjelašnica.

Na izbornoj Skupštini 2014. Godine za predsjednika kluba je izabran Hamid Kantardžić, a njegovi zamjenici su Nahid Hasanbegović i Edin Alić.

Novi predsjednik pa tako i Ski klub Bjelašnica počinju sa novim elanom i željom da se uslovi za članove ski kluba poboljšaju i ostvare bolji rezultati.

Ono što Ski klub Bjelašnicu krasi zadnjih deset godina i po čemu je među skijašima u Bosni i Hercegovini i u regionu poznata jeste Kup Srebrna lisica. To je najbolje organizovano takmičenje sa najvećim brojem učesnika i najvećim fondom za nagrade. Ovogodišnja Srebrna lisica je jubilarna deseta po redu i za očekivati je da će biti i najbolje organizirana do sada.